Gebouw
Sluiten

Efficiënt en duurzaam verwarmen in drie stappen

Duurzaam verwarmen is streven naar een verwarming zonder fossiele brandstoffen, dus zonder stookolie of aardgas. Verwarmen is de belangrijkste energiekost in een huis: 50 tot 75% van het energieverbruik. Kies daarom voor een toekomst-gericht verwarmingssysteem. Zonder grondige renovatiewerken is het installeren van een energiezuinige verwarmings-installatie niet rendabel. Volg volgende stappen goed op:

1. Ga na of uw woning voldoende is geisoleerd. Meer details
2. Ga voor een verwarming op lage temperatuur Meer details
3. Kies voor een duurzame verwarmingsinstallatie Meer details

Verbod op vervanging en plaatsen van stookolieketels vanaf 1 januari 2022

Verbod op vervanging en plaatsen van stookolieketels vanaf 1 januari 2022

Het is vanaf 1 januari 2022 niet meer toegelaten om:

  • Een stookolieketel te vervangen door een stookolieketel, in bestaande gebouwen die kunnen aangesloten worden op het aardgasnet.
  • Stookolieketels te plaatsen bij nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is).
Meer informatie op deze pagina

Duurzame verwarmingsinstallaties

Hieronder vindt u alvast ons advies omtrent de meest duurzame oplossingen.Toggle om de verschillende installaties te vergelijken.

Een warmtenet is een netwerk van geïsoleerde, vaak ondergrondse, leidingen dat warmte van een plaats naar een andere brengt. Onder de vorm van warm water of stoom gaat de warmte van bijvoorbeeld een bedrijf naar een woonwijk, kantoren, een zwembad of andere bedrijven. Warmtenetten zorgen ervoor dat er minder warmte verspild wordt.Het VEKA verwacht de komende jaren een groeiende interesse en uitrol van warmtenetten.

Energieverbruik

Het VEKA verwacht de komende jaren een groeiende interesse en uitrol van warmtenetten. Warmtenetten worden nu vooral gebruikt voor grootschalige projecten. Ook voor bestaande bouw groeit in Vlaanderen het aantal warmtenetten. Bekijk hieronder de warmtenetten in je buurt. Voor meer info, ga naar uw gemeente.

Warmtenetten in uw buurt

Bestaande warmtenetten

2

in uw gemeente
Geplande warmtenetten

1

in uw gemeente
Bestaande warmtenetten

52

in Vlaanderen

Geplande en bestaande warmtenetten

Legende
Legende

Ik wil mijn verwarming aansluiten op een warmtenet

Graag meer informatie over warmtenetten en het aansluiten op een warmtenet? Ga langs bij uw gemeente gemeente.

Neem samen met uw buurt een initiatief

U komt in aanmerking voor 2 buurtinitiatieven 2

Buurtinitiatieven zijn producten gevormd door energiehuizen en energiegemeenschappen, waar bewoners uit dezelfde buurt de mogelijkheid hebben om zich gezamenlijk in te zetten voor producten zoals energie-ingrijpende werkzaamheden. Door deze activiteiten gezamenlijk uit te voeren, wordt de kwaliteit verhoogd, bespaart men geld en wordt uiteindelijk ook energie geoptimaliseerd.